Již několik let si děláme domácí jogurt. Je lahodný a dochutit si jej můžete čímkoli, co máte rádi :-). Chtěli bychom se s Vámi podělit o náš osvědčený recept.

mléko - nejlépe převařené čerstvé
jogurtová kultura (řecký nízkotučný jogurt - ne bílý jogurt řeckého typu) a teplota kolem 50°C - pouze s tímto jogurtem se nám povede pokaždé opravdu hustý jogurt (koupíte jej v hranatém kelímku)
ochucující složka: ostružiny zavařované bez cukru (o tom někdy příště), lžička medu, skořice, ovesné vločky nebo piškoty a pod.


Domáci jogurt - recept

Mléko provaříme a necháme vychladnout na 50°C v hrnci s dvojitým dnem. Přimícháme jogurt a necháme 12 hodin na teplém místě. Na 2l mléka stačí 1 malý kelímek jogurtu. Už není třeba přihřívat. Jogurtovač jsme zrušili, nefungoval tak, jak jsme potřebovali a omezoval nás v množství. Výhodou hrnce pro převařování mléka je, že nahřátá voda udržuje teplotu jogurtu během kultivace.

Když je jogurt hustý, přelijeme do sklenic a odložíme do chladničky.

..................MŇÁM

 

Sklenice Weck jsou na jogurt ideální – dobře se z nich je, jsou nezávadné, nenabírají pachy ani barvy, snadno se myjí a vypadají velmi pěkně :-).